MatriXmethode: de oplossing bij angst voor clowns

Welke angst of angsten heb jij of heeft jouw kind? Is hij of zij bang voor bijvoorbeeld spinnen, hoogtes of clowns? Of heeft je kind geen zin om een spreekbeurt te houden vanwege de angst om te spreken? Of zit examenvrees, verlatingsangst of vliegangst in de weg?

Zoveel angsten (voor clowns), zoveel oorzaken

De lijst is eindeloos. Toch kan een angst iemands leven behoorlijk bepalen. Je kind kan er lichamelijke klachten door krijgen en het kan zijn dat hij of zij dingen gaat vermijden.

Waarschijnlijk heb je al meerdere goed bedoelde adviezen gegeven en geprobeerd je kind te helpen.
Want:

  • Wie is er nu bang voor een klein spinnetje?
  • Waarom is iemand bang voor een clown, terwijl het slechts iemand met schmink is?
  • Vliegen is vele malen veiliger dan rijden in de auto, dus waarom zoveel stress?

Waarschijnlijk mochten je adviezen niet baten: de angst blijft.

Of het nu gaat om specifieke fobieën (zoals angst voor clowns, de dood, dieren, autorijden, het donker, vliegen), PTSS of andere angststoornissen; een angst blijft voor veel personen een enorme obstakel dat het leven beperkt. 

Angst overwinnen

Met behulp van de MatriXmethode heb ik al vele kinderen, jongeren en volwassenen geholpen om van hun angst af te komen. Ik help je te durven, te overwinnen. 

Angst is gebaseerd op ervaringen in het verleden of op wat mogelijk komen gaat. We hebben daar nu nog steeds of al een beleving bij: we zien een plaatje, horen een geluid, voelen iets, ruiken een geur, proeven een smaak of denken iets. Bij leuke dingen zullen die als prettig ervaren worden, maar bij nare dingen hebben we er last van.

De oorzaak of het verhaal wordt niet gedeeld

Bij de MatriXmethode hoeft nooit verteld te worden wat de oorzaak van de angst is. Dat is ook niet belangrijk, want iedereen heeft een andere beleving bij een angst.

Neem een angst voor clowns. Jij hebt vast een andere clown in gedachte dan jouw kind of partner. Misschien vindt jouw kind de rode clownsneus heel eng; dat komt als eerste in hem of haar op. Iemand anders vindt juist die grote schoenen naar om te zien.

Zo heeft iedereen een eigen beleving en dus een ander soort angst. Vaak durven, mogen, kunnen en willen mensen daar niet over praten. Gelukkig hoeft dat ook niet bij de MatriXmethode.

Ik begeleid cliënten in het proces om er een neutrale beleving, een neutraal feit van te maken. Als je bang bent voor spinnen, zie je ze ‘overal’. Heb je er een neutraal gevoel bij, dan merk je ze vaak niet eens op.  Je bent er niet meer mee bezig en ze kunnen zonder jouw gegil rustig hun web maken!

Een praktijkvoorbeeld

Hester, 18 jaar oud, kwam bij mij in de praktijk met emotionele problemen door de scheiding van haar ouders. De MatriXmethode werkte bij haar heel goed en na de eerste sessie was ze er al heel vaardig in. Tijdens een van de volgende sessies gaf ze aan heel erg verdrietig en teleurgesteld te zijn dat haar vader een foto op Facebook had geplaatst van hem en zijn nieuwe vriendin op de boot van het gezin.

Ik liet haar een cijfer geven voor haar teleurstelling, waarbij ‘0’ neutraal was en ’10’ heel erg teleurgesteld. Haar teleurstelling was een 9. Bij Hester kwamen met name plaatjes en gevoelens naar boven, waarbij ze een voor een de trigger heeft weggehaald. Na vijf minuten was haar teleurstelling neutraal geworden en keek ze me opgelucht aan.

MatriXmethode bij angsten en emotionele problemen

De kracht van de MatriXmethode is dat mensen de eigen regie krijgen en de eigen strategieën kunnen vervangen, zodat ze weer verder kunnen. De cliënt doet het werk. Het is immers zijn of haar probleem dat zich in het eigen hoofd afspeelt.

Als MatriXprofessional blijf ik uit het verhaal en stel alleen vragen over de beleving. Hoe het nu is en wat ze willen. Ik stel vragen en geef opdrachten en de cliënt doet de rest. Dat is een groot voordeel bij kinderen en volwassenen die niet weer ‘het hele verhaal’ willen doen.

Ook Linda, een MatriXprofessional, heeft mooie resultaten geboekt bij het oplossen van een angst of trauma met de MatriXmethode:

ervaring matrixmethode angst

De aanpak en oplossing in beeld

Wil je meer video’s zien over de werking en effectiviteit van de MatriXmethode? Op de site van het MatriXmethode Instituut en het YouTube-kanaal van Ingrid Stoop. En trouwens ook op mijn eigen site.

Na 22 jaar als logopedist in een algemeen ziekenhuis te hebben gewerkt, ben ik sinds 2011 werkzaam als kindercoach in mijn praktijk ‘Caleidoscoop’. Vanaf 2013
werk ik met de MatriXmethode. Het heeft mij en mijn cliënten al zoveel gebracht, dat ik inmiddels er dagelijks mee werk. Ik pas de methode toe bij: hoofd opruimen, handiger informatie onthouden, oplossen van trauma’s, angsten, psychosomatische klachten, zindelijkheidsproblemen en pesten.

Workshops ‘Hoofd Opruimen’ voor groepen geef ik ook. Ik gun iedereen de regie over het eigen hoofd. Jij ook?


Eindelijk van een angst af of trauma af? Neem vrijblijvend contact op.
Wil je zelf de MatriXmethode toepassen? Dan train ik je graag.

inge de braak matrixmethodeInge de Braak-Drent, Eigenaar van Caleidoscoop en MatriXprofessional

Zelf verbluffende resultaten krijgen?

Wil je anderen met gedoe tussen de oren ook helpen binnen slechts één gesprek?