Hoogtevrees overwinnen met de MatriXmethode, zonder de oorzaak te vertellen of de situatie te herbeleven. Hoe doe je dat?

Hoe overwin je hoogtevrees? Met de MatriXmethode

Heel veel mensen hebben last van hoogtevrees. Het is een angst die heel veel voorkomt. En daar kun je natuurlijk heel goed mee leren leven. Je vermijdt gewoon de situaties waarin je met je angst geconfronteerd wordt. Makkelijk zat.

Maar in sommige gevallen kan het wel nodig zijn om deze angst aan te pakken en van de hoogtevrees af te komen. Veel mensen weten niet dat hoogtevrees heel goed te behandelen is of dat je er überhaupt van af kunt komen. Gelukkig is het succesvol oplossen van hoogtevrees al mogelijk binnen één gesprek.

Angst of hoogtevrees zit in de genen

Mensen hebben een natuurlijke angst voor hoogte. En dat is maar goed ook, want hoogten zijn gevaarlijk en de angst hiervoor zorgt ervoor dat we ons niet in potentieel levensbedreigende situaties wagen.

Een natuurlijke angst kan echter ook uitgroeien tot een fobische angst. Dan is de angst veel intenser. Dan heb je het bijvoorbeeld al als je op de 2e trede van je keukentrapje staat of als je tegen de kerktoren omhoog kijkt, zoals ik dat had.

Geen last meer van hoogtevrees?

Inderdaad. Nu heb ik er geen last meer van. Ik had het al van jongs af aan. We hadden thuis paarden en daarom ook een hooizolder. Dat was een gat in plafond in de ruimte voor de  stallen, waar een lange ladder in stond. We speelden daar wel eens en omhoog de ladder op ging altijd wel. Maar het weer naar beneden gaan, werd elke keer een groter drama.

Ik durfde niet achterstevoren de ladder weer op te stappen en dat gat weer in te gaan. Het leken wel 50 meters i.p.v. 4, die diepte. Later viel ik zelfs om als ik onder de hoge kerktoren stond en omhoog keek. Hoe ik mijn hoogtevrees kon overwinnen wist ik toen nog niet. Terwijl het tussen de oren zit.

Van kwaad tot erger

Ik herinner me zelfs een cursus in een heel hoge toren in Utrecht met glazen ramen tot op de vloer. Mooi dat ik niet aan de raamkant ging zitten!! Tot ik echt last kreeg van mijn hoogtevrees tijdens onze vakanties in de bergen. We liepen over een pad langs een rotswand, met een enorm ravijn eronder, dat van stenen over ging in houten planken.

Na elke bocht hoopte ik dat de plankjes over zouden gaan in een stenen pad met bomen ernaast, maar er leek geen einde aan te komen. Terug was geen optie, want we kwamen van boven en we hadden de kinderen bij ons. Ik heb afgezien en ook de kinderen waren onder de indruk van mijn angst.

De aanpak per telefoon

Ik ontdekte de MatriXmethode en Ingrid bood mij een telefonische gesprek aan van 10 minuten. Ze stelde mij de MatriXvragen bij de situatie van de plankjes in de bergen. Ik veranderde het plaatje, de diepte, de lichamelijke sensaties die ik voelde en mijn gedachten in de situatie. Dat was alles.

Een paar maanden daarna gingen we weer naar de bergen. Het was zo’n nieuwe gewaarwording om in de dieptes te durven kijken en het nog mooi te vinden ook.

Blijvend resultaat

Dit is nu bijna 2 jaar geleden en ook nu ervaar ik nog steeds situaties die me niets meer doen, en waar ik vroeger echt van geduizeld zou hebben en mijn maag zich van had omgedraaid. Zoals keukentrapjes, de kerktoren en hoge balkons.

Hoogtevrees: behandelen en overwinnen?

Veel mensen met hoogtevrees zoeken geen hulp, omdat ze er weinig last van hebben en niet vaak te maken hebben met grote hoogten. Het wordt dan ook pas problematisch wanneer de hoogtevrees of angst je stoort in je werk of in je relaties, zoals in mijn geval tijdens vakanties. Of als je bijvoorbeeld niet meer bij kennissen op de derde verdieping durft te komen of wanneer je een nieuwe baan niet aanneemt, omdat het kantoor te hoog is.

Angst voor hoogtes beperkt het werk

Zo ook Marcel. Hij meldde zich op vrijdag bij mij met zijn hoogtevrees. Hij moest maandag in het buitenland op een steiger van 6 meter hoog werken. Als ZZP’er werkte hij aan daken op hoogtewerkers, maar sinds enkele maanden had hij enorm hoogtevrees.

Hij begon te trillen en te zweten als hij op hoogte was en hij kon zich niet meer concentreren en zijn werkzaamheden werden hierdoor ernstig bemoeilijkt. De angst was sinds een paar maanden zo heftig dat hij werk op hoogte moest afwijzen. Vroeger had hij nog dakwerken gedaan en nergens last van.

De hulp en oplossing

Een afspraak in de praktijk lukte niet meer, dus spraken we een tijdstip af die vrijdagmiddag om via Facetime te bellen. We pakten 2 situaties aan m.b.t. zijn angst. Eén uit het verleden, met trillende benen alsof hij op een trilplaat stond, angstige gedachten om te vallen, zijn gereedschap te laten vallen en een plaatje van de hoogte en de diepte.

Daarna het doemscenario dat hij voor maandag al had bedacht. Met zweethanden naar boven. Hij was creatief in het opruimen van dit gevoel. Er kwam zelfs siliconenkit aan te pas. Hij maakte het uitzicht zoals hij het hebben wilde en zag zijn werk op maandag vol vertrouwen tegemoet.

En, is hoogtevrees overwinnen mogelijk?

Om 10:15 die maandagochtend kreeg ik een appje van hem: “Op dit moment gaat het super goed, geen stress. Ik denk dat het gelukt is!”. En ‘s avonds om 22:15 uur kwam er nog een: “Heel fel bedankt voor alle hulp, ging super vandaag”.

Hoogtevrees overwinnen met de MatriXmethode

Zo simpel kan het dus zijn om van je jarenlange hoogtevrees af te komen. Inmiddels heb ik meerdere cliënten mogen helpen met hun hoogtevrees. Hoge bruggen, bergen, glazen vloeren in hoge gebouwen, hoge balkons en steigers, ze doen het allemaal gewoon weer. Ik zet hiervoor de MatriXmethode van Ingrid Stoop in.

Wil je meer weten over de methode of een afspraak maken? Kijk hiervoor op www.praktijkchrit.nl of lees erover op de site van www.matrixmethodeinstituut.nl.

Sinds 2016 help ik mensen in de hulpverlening, ongeacht leeftijd, die vastlopen in het leven om welke reden dan ook. Sinds 2017 kwam daar de MatriXmethode bij en sindsdien heb ik het drukker dan ooit in mijn Praktijk Chrit in Weert. Wekelijks begeleid ik veel mensen in het vinden van hun eigen oplossingen voor hun trauma’s, onverwerkte emoties en angsten. Ook drukke, volle hoofden van volwassenen en kinderen worden er wekelijks in de praktijk opgeruimd. Op eigen kracht weer in je kracht.

De stralende gezichten van deze cliënten als zij na 3 tot 5 afspraken weer volledig de eigen regie in handen hebben, zijn mij goud waard. Hoogste tijd dat deze korte, simpele, maar o zo effectieve methode wordt omarmd door hulpverlenend Nederland. Daar zet ik mij als trainer van de MatriXmethode, heel graag voor in.

Foto Chrit Werdmölder-SmeetsChrit Werdmölder-Smeets, MatriXtrainer

Zelf verbluffende resultaten krijgen?

Wil je anderen met gedoe tussen de oren ook helpen binnen slechts één gesprek?