Door Lisette Gastel, MatriXtrainer

Bij toeval ontmoet ik hem. Een oudere man, zittend op een bankje in de binnenstad, terwijl ik de hond uitlaat. Aan de buitenkant zie je niet dat iemand last heeft van PTSS of een angst/trauma en daarbij hulp nodig heeft. Waarschijnlijk de hond ook niet, die de man besnuffelt. We raken aan de praat. Als echte Woerdenaar weet hij veel te vertellen over de binnenstad. Al pratend komen we op de oorlog. Hij weet er nog veel van, tot in detail.

Hulp bij PTSS en trauma's voor soldaten

Duitsers op zijn netvlies

Deze oudere man met zijn trillende handen, rustige blik en krachtige stem, boeit mij. Door zijn kennis over Woerden, door de vele details uit de oorlog die hij zich herinnert én door iets wat hij maar blijft herhalen: het beeld dat hij op zijn netvlies heeft van de Duitse soldaten die door de binnenstad marcheren. Ik denk aan PTSS, maar hij zegt daar niks over. 

Hulp bij PTSS

Dat plaatje met Duitse soldaten achtervolgt hem al jaren, al realiseer ik me dat zijn herinnering enigszins is vervormd door alle jaren heen. Ik vraag hem hoe dit voor hem is. Daar geeft hij snel een concreet antwoord op: vreselijk. Ik vraag hem of hij er vanaf zou willen, waarop hij mij verbaasd aankijkt en begint te grinniken. Hij verklaart me nog net niet voor gek.

Bij iedere vorm van PTSS, angst of trauma zit de hulp in het hoofd van de persoon zelf.

Modern gedoe

Ik vraag hem wat het krachtigste detail van het beeld is. Dit weet hij. Als ik hem vraag wat hij met dit detail wil doen zegt hij resoluut: verbranden. Ik stel hem voor om zich voor te stellen dat hij dit detail eruit knipt en verbrandt. Hij vraagt me of ik echt denk dat dit werkt, dat moderne gedoe. Zeker weten… Hij doet wat ik vraag, waarna hij het krachtige detail vervangt door een prettig detail; het plaatje moet tenslotte wel een kloppend plaatje blijven. Hierna maakt hij het plaatje nog wat mooier. 

Soldaten op balletschoenen

Als we verder babbelen blijkt het geluid van de laarzen hem ook dwars te zitten. Hij zet het geluid uit en vervangt de laarzen door balletschoenen. Aan balletschoenen bewaart hij goede herinneringen: zijn vrouw heeft gedanst. Als ik hem even later vraag hoe het is met zijn herinnering aan de soldaten die door de stad marcheren moet hij lachen en zegt: “Ze zien er echt belachelijk uit.”

De lading kwijt

Ik ben blij dat mijn hond even aan de man snuffelde. Ik gun deze bevlogen man dat hij nu alle andere, vast mooiere herinneringen uit zijn rijke leven, kan herbeleven. Zonder dat die ene nare herinnering steeds terugkomt. Ik ben dankbaar dat ik hem heb kunnen helpen.  

Volgende week loop ik op dezelfde dag en dezelfde tijd samen met de hond weer even langs ‘ons’ bankje. Wie weet kom ik hem weer tegen. Ben benieuwd wat hij nog meer te vertellen heeft.

Hulp bij trauma en PTSS

Wil je zelf of ken je iemand die hulp wil bij PTSS, trauma’s of angsten? Of wil je zelf mensen met mentale belemmeringen helpen, zoals onverwerkte emoties en onverklaarbare pijnklachten? Dit is voor iedere hbo-professional geschikt. Je kunt de effectiviteit ook ontdekken tijdens een informatieavond

De MatriXtechniek onderscheidt zich:

✔️ Geen herbeleving
✔️ Vaak is slechts één sessie voldoende
✔️ Geen langdurig protocol
✔️ Alle zintuigen worden gebruikt
✔️ Veilig als men niet wil, mag, durft of kan praten
✔️ Blijvend effectief

Sinds 1993 werk ik al in de hulpverlening en help ongeveer 6 personen per week middels de MatriXmethode. In mijn praktijk Age Aliter help ik mensen vooral bij het oplossen van volle hoofden, trauma’s en angsten. Altijd op hun eigen manier en vanuit hun eigen kracht.

Ik gun het iedereen in de regio Utrecht om (weer) de regie te krijgen over het eigen hoofd. Niet door lang te praten over de oorzaak of inhoud van het probleem, maar door slechts één of twee MatriXsessies.

Foto Lisette GastelLisette Gastel, MatriXtrainer

Zelf verbluffende resultaten krijgen?

Wil je anderen met gedoe tussen de oren ook helpen binnen slechts één gesprek?