Angst, een traumatische ervaring

Wanneer er een probleem tussen de oren is, ga je vaak eerst naar de huisarts. Deze stuurt je door naar enkele professionals in de directe omgeving. Of, in het ergste geval, geeft je medicatie.

De hulp moet vooral vergoed worden, dat is voor veel mensen echt belangrijk. Dat kan ik me voorstellen. Want het leven is al zo duur. Het aantal sessies dat zal worden ingezet zijn minder belangrijk. Totdat het minder succesvol blijkt te zijn dan verwacht werd.

Geen resultaat

De behandeling slaat niet aan en je bent inmiddels een flink aantal keren op pad geweest naar die praktijk. De oppas moet steeds weer geregeld worden. En je hebt het verhaal al meerdere keren verteld. En toch ervaar je geen verbetering, in ieder geval niet op langere termijn.

Er spookt van alles door je hoofd, ook ’s nachts. Het houdt je wakker en overdag ben je bekaf, kortaf en functioneer je minder goed. Op je werk of tijdens je studie.

Wat mankeert je eigenlijk? Ben je echt van het pad af? Ben je echt zo anders dan anderen waarbij de lange trajecten juist goed helpen?

Vele gesprekken

Jeroen, die een gesprek had aangevraagd, had 60 gesprekken gehad in 1,5 jaar tijd. Zijn traumatische ervaring was de aanleiding en hij hoopte dat hij weer aan het werk kon in zijn juwelier. De overval in zijn winkel kostte hem, naast materiële schade, ook zijn sociale contacten en zijn vrijheid.

Na dit voorval was hij het liefst binnen iedere dag, thuis in een veilige omgeving. Hij las de krant, kijkt luchtige programma’s op televisie en heeft vervanging voor het runnen van zijn zaak.

Want het is te druk in zijn hoofd, er kan niets meer bij. Ook de flashback die nog steeds op zijn netvlies staat zit hem in de weg. Dagelijks en ook ’s nachts.

Veilige omgeving

Erover praten verlicht wel wat, al is het tijdelijk. Want de volgende dag begint het hele proces weer. In ieder geval heeft nu iedereen het al gehoord en zit hij het liefst gewoon binnen in zijn veilige omgeving. De omgeving weet ook niet meer wat te doen, want afleiding heeft ie genoeg om maar niet over de traumatische ervaring na te denken.

Zijn beste vriend gebruikt de MatriXmethode in zijn werk als psycholoog. Hoe zou het komen dat hij deze gesprekstechniek toch niet inzet? Wat is de reden daarvan? Liever de ‘vertrouwde weg’? Lijken de resultaten van de MatriXgesprekken te mooi om waar te zijn?

Misschien komt de oorzaak ooit boven water… Hopelijk wanneer het niet al te laat is. Want wachten kost tijd, stress en uiteindelijk veel meer geld.

“Ik wil altijd weten hoe iets is ontstaan en waarom het werkt. Misschien dat ik daarom dokter wilde worden. Dat is er niet van gekomen, ik kwam terecht in het bankwezen. Toen mijn moeder op jonge leeftijd ziek werd, ben ik alsnog de medische kant opgegaan. Ik heb orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Later werd ik gegrepen door NLP.

Ik ben gefascineerd geraakt door de processen die zich in het hoofd afspelen. Door veel mensen te coachen en vragen te stellen, heb ik de kracht van de mind leren kennen. Die is ongekend!”

Foto Ingrid Stoop MatriXmethode om traumatische ervaringen op te lossenIngrid Stoop, Pionier MatriXmethode

Binnen 20 minuten is het probleem weg

Wil je weten hoe je gedoe tussen de oren oplost? Vraag een MatriXgesprek aan of bekijk de training.