De invloed van de linkerhersenhelft en rechterhersenhelft bij dyslexie of dyscalculie

Mensen met dyslexie en dyscalculie hebben een andere manier van denken dan de meeste andere mensen. Ze hebben een voorkeur voor het denken via de rechterhersenhelft. De rechterhersenhelft is dominant en beter ontwikkeld. Deze manier van denken wordt het conceptuele denken of beelddenken genoemd.

De meerderheid van de mensen denkt vooral via de linkerhersenhelft. Dit zijn dus de woord- of lijndenkers. Bij hen is dus de linkerhersenhelft dominant.

Een dominante linkerhersenhelft en rechterhersenhelft

Links heeft te maken met:

  • Woorden en cijfers
  • Logica
  • Beredeneren
  • Informatie opbouwen
  • Patronen
  • Tijdsbesef
  • Planning en organisatie
Linkerhersenhelft en rechterhersenhelft uitleg

Iemand met dyslexie of dyscalculie heeft een aangeboren zwakte voor het verwerken van informatie van bijvoorbeeld taal of rekenen. Net zoals andere mensen bijvoorbeeld moeite kunnen hebben met tekenen, muziek, verbeelding en ruimtelijk inzicht. (daar is de rechterhersenhelft voor verantwoordelijk).

Ontstaan van de problemen

Mensen met dyslexie en dyscalculie verwerken hun informatie dus anders. Omdat de meerderheid van de mensen woorddenkers zijn is dat de norm in onze maatschappij en in ons schoolsysteem.

Een beetje ‘dom’

Het grootste probleem voor deze beelddenkers is dat hun manier van denken niet in deze systemen past. Op school voelen kinderen zich vaak niet begrepen. Zij werken keihard met meestal een onvoldoende als resultaat. Of ze krijgen hun werk terug met de opmerking: “Kijk het eerst nog maar eens goed na”. Maar dat hebben ze al 10 x gedaan…. Zij voelen zich al snel “een beetje dom” en slordig.

Faalangst, perfectionisme en uitstelgedrag

Wat veel mensen niet weten is dat faalangst de symptomen van dyslexie en dyscalculie verergerd. Soms is het zelfs zo dat 50% tot 75% van de problemen die beelddenkers hebben  wordt veroorzaakt door faalangst…

Als wij onder spanning of stress staan, bijvoorbeeld bij een toets, examen, presentatie, het schrijven van een werkstuk, vertraagt de niet-dominante hersenhelft of wordt  deze zelfs uitgeschakeld.

Het verschil tussen de linkerhersenhelft en rechterhersenhelft heeft dus te maken met bepaalde problemen, zoals dyslexie en dyscalculie (linkerhersenhelft). Dat kan betekenen voor iemand met dyslexie dat bij stress het taalgedeelte uitvalt. En dat iemand met dyscalculie ineens veel minder goed kan rekenen.

Dit kan een Black Out tot gevolg hebben…

Mensen met dyslexie en dyscalculie worden dus dubbel getroffen door de faalangst. En dat is dan weer een reden dat ze vaak (ruim) onder hun intelligentieniveau werken of studeren. Het is dus heel belangrijk dat de faalangst wordt verminderd.

De oplossing

Het probleem van een dominante rechterhersenhelft kunnen we niet “oplossen”. Dat is het terrein van de dyslexiespecialisten. MatriXcoaching kan echter de problemen die uit de dyslexie en dyscalculie voortkomen, heel goed ondersteunen.

✔️ Als de basis, dus het alfabet, het 100-veld en de tafels op de goede manier zijn opgeslagen, worden ze weer gemakkelijk terug gevonden en gaat lezen en rekenen sneller.

✔️ Faalangst en blokkades zijn heel goed op te lossen met de MatriXmethode. De angsten worden geneutraliseerd waardoor je er geen last meer van hebt. Daardoor krijgt de persoon weer zelfvertrouwen, heeft hij minder stress waardoor de linkerhersenhelft ook minder zal vertragen.

En dan is de cirkel weer rond.

Het verbaast mij nog steeds hoe een opgeruimd hoofd ook doorwerkt
op mijn algehele gezondheid. Ik kan jou leren om alle informatie in jouw hoofd “op te ruimen”. Daardoor heb jij weer rust en overzicht en kom jij weer toe aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Na de MatriXsessie kan jij het zelf, altijd en overal. Geen vol hoofd meer, hoe fijn is dat?

Eenvoudig-Doelgericht-Blijvend.


Website: www.uniekmatrixcoaching.nl
E-mailadres: info@uniekmatrixcoaching.nl

Sandra van GinkelSandra van Ginkel, Eigenaar Uniek MatriXcoaching

Binnen 20 minuten is het probleem weg

Wil je weten hoe je gedoe tussen de oren oplost? Vraag een MatriXgesprek aan of bekijk de training.