Snel weer aan het werk na heftig ongeval

door MatriXpractitioner Lisette Gastel

Onlangs werd ik gebeld door een vrachtwagenchauffeur. Tijdens zijn werk is hij betrokken geraakt in een ongeval. Op een kruising is een fietsster onder zijn vrachtwagen terecht gekomen. In de branche van vrachtwagens ook wel ‘dode hoek incident’ genoemd. Dat dit hem is overkomen, vind hij verschrikkelijk.

Niet praten

Sinds het ongeval heeft hij last van het beeld van de vrouw onder zijn vrachtwagen, dat op zijn netvlies gebrand staat. Doorslapen is een probleem, zijn malende gedachten kan hij niet stilzetten. Al het gevraag en gepraat over hem zorgt ervoor dat hij helemaal in zichzelf keert. Zijn standaardzin is: “Ik wil er niet over praten”.

Zijn werkgever wijst hem erop dat dit niet helpend is in zijn herstel en dat er iets moet gebeuren. Deze chauffeur is geen prater en wil snel hulp. Dat is niet zo makkelijk, blijkt in de praktijk. De wachtlijsten zijn lang. Hij is ook bang dat er over ‘gepraat moet worden’.

Snel en juist

De chauffeur wil dit niet. Zijn werkgever wil dat de chauffeur snel de juiste hulp krijgt. Zonder dat we elkaar kennen, bestaat er vertrouwen in wat ik doe en de methode die ik inzet. Vooral het niet delen van de inhoud spreekt de chauffeur aan.

Maar 1 sessie nodig

In 1 sessie van een uur kan de chauffeur de trigger van deze milliseconde naar 0 brengen. Als we starten is hij nog wat sceptisch. Naarmate de sessie vordert, ontspant hij meer. Zijn schouders zakken en zijn ademhaling wordt rustiger. Het intensief bezig zijn met zichzelf tijdens de sessie vindt hij wonderlijk en effectief. Als we klaar zijn breekt er een stralende lach door op zijn gezicht. Hij zegt het zelfvertrouwen weer te voelen wat hij kwijt was. Hij voelt zich anders en zegt: ‘Ik had niet gedacht dat dit zo simpel en makkelijk zou kunnen, ik ben je oprecht dankbaar Lisette’.  De volgende dag stapt hij weer in de vrachtwagen.

Snel, kortdurend en effectief geholpen worden vinden veel van mijn cliënten fijn. Dit past uitstekend bij het huidige tijd perk, want men heeft al zo weinig tijd. Er hoeft niets verteld te worden over de oorzaak van het probleem.

In de onderstaande link kun je een video bekijken over de methode:

Ik help je graag om snel weer aan het werk te gaan na een traumatische of angstige ervaring. Mijn affiniteit ligt bij persoonlijke ontwikkeling en leiderschap in een brede doelgroep; professionals in de jeugdzorg, kinderen en jongeren met leerproblemen, mensen die leven tussen 2 culturen of omgaan met angst en trauma’s.


Website: http://www.agealiter.nu/
E-mail: agealiter@ziggo.nl

Foto Lisette GastelLisette Gastel, MatriXpractitioner en eigenaar Age Aliter