Vliegangst oplossen op mijn eigen manier met de MatriXmethode

Door drs. Ite Teun, docent biologie, scheikunde en ICT

Na mijn allereerste vlucht (van Schiphol naar Nice) was ik doodsbang om te vliegen. De terugvlucht was zo mogelijk nog erger, ondanks dat het een uitermate rustige vlucht was. Ik nam me voor om nooit meer in een vliegtuig te stappen. Terwijl ik talloze airshows en luchtmachtdagen bezocht heb, veel weet over vliegen en vrijwel elk vliegtuig met slechts één blik kan herkennen.

Maar het maakte me op zich niets uit. Met de auto kun je ook prima op vakantie en mijn familie woont in Nederland, Engeland en België, allemaal goed te bereiken zonder ooit in een vliegtuig te hoeven zitten.

Niet slapen

Enkele jaren later heb ik me toch laten overhalen om naar Griekenland te vliegen. Het was ‘maar een kleine vier uur’ vliegen hield ik mezelf voor. De avond ervoor heb ik niet geslapen, ’s ochtends kon ik niet eten en ondanks kalmeringspillen waren het een viertal zeer angstige uren aan boord.

De vakantie zelf was heerlijk, maar twee dagen voor de terugvlucht viel ik weer terug in het patroon van angst en doemdenken. Niet in staat om te eten of te slapen, kwam het moment uiteindelijk dat ik weer aan boord moest van de 737. Wederom heb ik vier uur lang doodsangsten uitgestaan en bijna een paniekaanval gehad voordat ik weer op de grond stond. Daarna nam ik me voor om écht nooit meer te vliegen.

Een ware nachtmerrie

Toen ontmoette ik mijn huidige vrouw. Ze komt uit Vietnam, studeerde in Nederland en al snel kreeg ik door dat ik ooit naar Vietnam zou moeten reizen. Om mij hierop voor te bereiden heb ik boeken gelezen over vliegangst, video’s gekeken, een online methode gevolgd en ben ik zelfs een aantal sessies onder hypnose geweest, allemaal om maar van die vliegangst af te komen.

Uiteindelijk ben ik naar Vietnam gegaan. Het vliegen was opnieuw een ware nachtmerrie. Vooral tijdens de terugreis van dertien uur met voorspelde turbulentie, heeft mijn hartslag voortdurend tussen de 100 en 150 gezeten. Weer nam ik me voor om nooit meer te gaan vliegen.

Tijdelijke oplossing versus langdurige oplossing

Drie jaar, een huwelijk en een dochtertje van twee later, wilden we naar Vietnam om de vakantie bij onze schoonfamilie door te brengen. Met onze dochter erbij had ik dus nóg iets om me zorgen over te maken… Ik overwoog zelfs om eerste-generatie antihistaminica in combinatie met alcohol in te nemen als middel om de vliegreis niet bewust te hoeven meemaken. Ik zag er tegenop zoals ik mij voorstel dat mensen opzien tegen een driedubbele wortelkanaalbehandeling zonder verdoving.

En toen kwam ik in contact met de MatriXmethode. Via een familielid werd ik doorverwezen naar Ingrid. Op dat moment was ik bereid om werkelijk alles te doen om maar geen vliegangst te hebben. Na een kort gesprek besloten we om eerst een sessie van ruim een uur te doen om bepaalde herinneringen en toekomstbeelden te neutraliseren.

De volgende dag heb ik nogmaals een sessie gedaan om ook een aantal herinneringen die op het eerste gezicht niets met vliegen te maken hebben, te neutraliseren. We spraken we af dat ik op het vliegveld nog even mocht bellen. Voor het boarden heb ik dat gedaan omdat ik nog wel zenuwachtig was.

Het moment van de waarheid

Eenmaal in de slurf (waar voorheen mijn hart al als een gek tekeer ging) voelde ik me echter prima. We zochten onze stoelen en gingen zitten. Ook toen voelde ik me nog steeds prima. Het opstijgen was spannend, op een leuke manier, en eenmaal op kruishoogte kon ik genieten van het uitzicht over Europa.

De zes uur naar Dubai vlogen als het ware voorbij. De tweede vlucht van Dubai naar Hanoi was een nachtvlucht met ruim vier uur turbulentie af en aan, soms zelfs vrij heftig. Toch ergerde ik me meer aan het onbevredigende einde van Avengers Infinity War dan aan de turbulentie. Turbulentie is net zoiets als in de trein zitten, heftige turbulentie is net zoiets als over een wissel rijden. Geen moment heb ik me zorgen gemaakt over dingen als: gaan we neerstorten, word ik misselijk, gaat alles goed met onze dochter?

De terugweg

Ook de terugreis verliep op dezelfde manier. Op weg naar het vliegveld was ik een beetje zenuwachtig, maar aan boord voelde alles weer goed en ondanks ettelijke uren turbulentie hebben we heerlijk gegeten en genoten van de nieuwste Star Wars film.

Ik heb nooit kunnen vermoeden dat een ogenschijnlijk bedrieglijk simpele methode als de MatriXmethode zo’n krachtige tool is om definitief van je angsten af te komen.

Ingrid Stoop:

“Ik wil altijd weten hoe iets is ontstaan en waarom het werkt. Misschien dat ik daarom dokter wilde worden. Dat is er niet van gekomen, ik kwam terecht in het bankwezen.

Toen mijn moeder op jonge leeftijd ziek werd, ben ik alsnog de medische kant opgegaan. Ik heb orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Later werd ik gegrepen door NLP.

Ik ben gefascineerd geraakt door de processen die zich in het hoofd afspelen. Door veel mensen te coachen en vragen te stellen, heb ik de kracht van de mind leren kennen. Die is ongekend!”