Mentale problemen oplossen zit tussen de oren

Ik heb grote bewondering voor goochelaars en illusionisten zoals Victor Mids, Hans Klok, Hans Kazan en Tommy Cooper. Ik kijk naar hun trucs en probeer ze te ontmaskeren. Ik kijk nog eens en nog eens en nog een keer. Telkens weer herhaal ik de beelden en probeer net dátgene te ontdekken waardoor het lukt.

Ik kom er niet achter en dat kan ik niet uitstaan. Kijk ik niet naar het juiste? Zie ik wat ik zou moeten zien? Zie ik niet wat ik zou moeten zien? Zie ik wat ik niet zou moeten zien? Of ben ik gewoon naïef? Hoe werkt dat in mijn brein?

Mensen worden in de maling genomen. Zelfs bekende Nederlanders met een sterk analytisch vermogen, zoals politici, snappen niet hoe het werkt.

Goocheldoos

Vroeger had ik een goocheldoos. De hele familie moest eraan geloven. Steeds kwam de doos tevoorschijn en probeerde ik het nóg een keer. Mijn ouders hadden er het volste vertrouwen in dat ik goochelaar zou worden en juichten me onvermoeibaar toe. Helaas liet ik de kaarten die verborgen moesten blijven altijd meteen zien en flopte de truc steevast. Uiteindelijk heb ik de doos aan een neefje gegeven. Hem lukte het wel! Hij deed voor hoe het moest en ik deed hem na. We hebben samen heel wat gezellige avondjes beleefd.

Het brein

Sindsdien heeft de mind, het menselijke brein, me niet meer losgelaten.  HOE werkt dat brein toch? Ik ben me erin gaan verdiepen. Ik heb trainingen gevolgd en ben vragen gaan stellen, heel veel vragen. Ik vroeg aan mensen: HOE werkt jouw hoofd eigenlijk? Wat gebeurt er in jouw hoofd waardoor je zo succesvol bent?

“Ik kan niet toveren”

Iemand noemde me de breingoochelaar. Hij kende me niet totdat ik zijn medewerker – die al maandenlang thuis zat – weer op de rit zette. Die medewerker had last van een hoofd vol gedachten en doemscenario’s waardoor hij niet functioneerde. Hij blokkeerde zelfs als zijn telefoon ging…

Ik ben geen (brein)goochelaar, ik kan niet toveren, zelfs geen eenvoudig trucje doen met kaarten. Mensen manipuleren, voor de gek houden, dingen laten doen waar ze zelf geen invloed op hebben, is niet mijn ‘ding’.

Mensen helpen om baas te worden over hun brein

Wat wél bij me past is om mensen te helpen om zelf aan de knoppen te draaien in hun eigen brein. Zuiver, transparant en veilig, want ik heb geen idee wat zich allemaal in hun brein afspeelt. En om mentale problemen helpen op te lossen hoef ik het ook niet te weten!

Iedereen heeft een eigen brein met eigen plaatjes, geluiden, gevoelens en gedachten. Daar heeft niemand iets mee te maken, ook de behandelaren niet. Dat is privé.

Zelf problemen oplossen

Ik heb ontdekt dat iedereen zelf weet hoe zijn brein werkt en zelf mentale problemen op kan lossen. Daarom heb ik de MatriXmethode ontwikkeld. De MatriXmethode is een gesprekstechniek, een manier van vragen stellen die ingaat op jouw strategie van jouw BELEVING van een probleem. Niet op de inhoud ervan. Dit in tegenstelling tot veel andere methodes.

Door het stellen van de juiste vragen word je je bewust van jouw beleving en neutraliseer je deze zelf. De methode maakt helder wat er in je hoofd omgaat en welke strategie je onbewust gebruikt om ervaringen en informatie op te slaan. Zodra je je bewust bent van deze strategie en deze neutraliseert en vervangt, verdwijnt het probleem. Voor altijd. En je voorkomt bovendien toekomstige problemen.

“Ik wil altijd weten hoe iets is ontstaan en waarom het werkt. Misschien dat ik daarom dokter wilde worden. Dat is er niet van gekomen, ik kwam terecht in het bankwezen. Toen mijn moeder op jonge leeftijd ziek werd, ben ik alsnog de medische kant opgegaan.

Ik heb orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Later werd ik gegrepen door NLP. Ik ben gefascineerd geraakt door de processen die zich in het hoofd afspelen. Door veel mensen te coachen en vragen te stellen, heb ik de kracht van de mind leren kennen. Die is ongekend!”

Ingrid Stoop, Pionier MatriXmethode