Hoe dat ene plaatje je nachtrust verstoort

Het hoofd van Erik staat altijd aan, ook als hij in bed ligt. En vooral nu hij binnenkort het vliegtuig weer in moet, doet hij ‘s nachts geen oog dicht.

Erik vraagt Ingrid om hulp.

Erik: Had ik maar een knop om mijn hoofd aan en uit te zetten. Alle gedachten en plaatjes bewegen als bliksemschichten door mijn hoofd, het lijkt wel alsof ik een ingebouwde gedachtenmachine en beeldprojecter heb die constant aan staan. Het houdt nooit op. Kon ik die gedachten maar opvangen of minder heftig binnen laten komen, nu verstoort zelfs één enkel plaatje mijn nachtrust volledig.

Mijn psycholoog zegt dat ik het mij inbeeld. Misschien heeft hij gelijk. Het gebeurt allemaal in mijn hoofd. Ik heb veel verbeeldingskracht, ik verzin van alles en doe dat het liefst in plaatjes. Ik hoor er ook altijd geluid bij; een stem of muziek. Die schreeuw van toen bijvoorbeeld zit er nog steeds. Ik word er gewoon gek van. Maar niet alleen van die plaatjes en die geluiden. Ik krijg er ook een misselijkmakend gevoel bij, alsof er een steen in mijn buik zit en een brok in mijn keel. Ik kan soms zelfs niet meer praten. Zodra er iets naars gebeurt draait mijn gedachtenmachientje overuren. Kon ik het maar stoppen. Ik wil dat het rustig wordt.

Ingrid: Het gebeurt allemaal in jouw hoofd, klopt dat?

Erik: Ja, zo voel en ervaar ik het wel.

Ingrid: Het goede nieuws is dat je er zelf iets aan kunt doen, het is immers jouw hoofd! Het andere nieuws is dat je dan wel moet gaan leren focussen en concentreren. Het beste nieuws is dat je zelf de regie hebt en zelf je eigen issues kunt oplossen.

Erik: Lost u het niet voor me op dan? U bent toch mijn behandelaar, ik betaal u om mijn problemen op te lossen!

Ingrid: Coaching is krachtiger omdat het je inzicht geeft in wat er speelt en je vervolgens zelf de touwtjes in handen kunt nemen. De coach stelt vragen waarmee je zelf het probleem kunt oplossen.

Erik: Dat lijkt me heel spannend.

Ingrid: Het valt mee hoor! Dat ene plaatje van die angst om te vliegen dat je hebt onthouden van 3 november 2006, 14.10 uur. Heb je dat nog?

Erik: Ja.

Ingrid: Wat is daar het allernaarst van?

Erik: De ogen van de stewardess die de drankjes serveert.

Ingrid: Wat zou er niet moeten zijn?

Erik: Als ik die ogen zou kunnen veranderen, zou het plaatje niet zo eng zijn.

Ingrid: Doe dat maar.

Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht.

Erik: Huh, dat is vreemd, die brok in mijn keel voelt meteen anders, niet zo heftig meer.

Ingrid: Wat zou je nog met die overgebleven brok willen doen?

Erik vernietigt de brok, slaakt een diepe zucht en laat zijn schouders zakken.

Erik: Hoe kan dit zomaar ineens veranderd zijn? Blijft dit zo?

Ingrid: Ja. Het is jouw plaatje dat jij hebt onthouden en jouw gevoel dat het nog steeds oproept. Dat plaatje heb je nu veranderd en daarmee het gevoel ook. Je kunt het allemaal weer maken zoals het was natuurlijk, maar ik weet niet of jij daarvoor kiest.

Erik: Natuurlijk niet, het is net zo lekker zo! Werkt het ook als ik nog een keer ga vliegen, ben ik dan mijn stress kwijt?

Ingrid: Heb je nog een ander fragment dat jou in de weg zit?

Erik: Ja, ik heb er nog twee die met vliegen te maken hebben.

Ingrid: Dan pakken we die ook aan.

Later ontvangt Ingrid een mailtje waarin Erik schrijft dat hij de meest ontspannen vlucht en zakenreis heeft ervaren sinds lange tijd.

Een beleving veranderen op de eigen manier

De MatriXmethode is een gesprekstechniek, een manier van vragen stellen die ingaat op jouw strategie van jouw BELEVING van een probleem. Niet op de inhoud ervan. Dit in tegenstelling tot veel andere methodes.

Door het stellen van de juiste vragen word je je bewust van jouw beleving en neutraliseer je deze zelf. De methode maakt helder wat er in je hoofd omgaat en welke strategie je onbewust gebruikt om ervaringen en informatie op te slaan. Zodra je je bewust bent van deze strategie en deze neutraliseert en vervangt, verdwijnt het probleem. Voor altijd. En je voorkomt bovendien toekomstige problemen.

“Ik wil altijd weten hoe iets is ontstaan en waarom het werkt. Misschien dat ik daarom dokter wilde worden. Dat is er niet van gekomen, ik kwam terecht in het bankwezen. Toen mijn moeder op jonge leeftijd ziek werd, ben ik alsnog de medische kant opgegaan.

Ik heb orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Later werd ik gegrepen door NLP. Ik ben gefascineerd geraakt door de processen die zich in het hoofd afspelen. Door veel mensen te coachen en vragen te stellen, heb ik de kracht van de mind leren kennen. Die is ongekend!”

 

Coaching met Ingrid StoopIngrid Stoop, Pionier MatriXmethode