Zelf een trauma oplossen zonder erover te praten

Maud vertelt over een gebeurtenis die haar een trauma opleverde en hoe zij dit trauma heeft opgelost met de hulp van een MatriXprofessional. Een trauma oplossen kan namelijk elke persoon zelf op de eigen manier. Bekijk haar verhaal en het MatriXgesprek in de video.

Het begon allemaal zo mooi, te mooi om waar te zijn…

Ik ontmoette Herman tijdens de vakantie in Toscane in 1998. Vanaf het eerste moment was het gezellig. We kletsten urenlang, dronken wijn en genoten van zon, zee, strand en elkaar. Hij was met zijn motor, ik was met een groepsreis mee. Mijn gezelschap was aardig maar we hadden elkaar niet zoveel te vertellen en ik schoof al snel bij hem aan tafel.

Volle maan

Op de avond voordat het gebeurde scheen de maan fel. We zaten op zo’n steigerhouten bank met groengeel gestreepte kussens. Herman had zijn leren jack naast zich neergelegd. Een uitgeleefd exemplaar waaraan je kon zien dat er al heel wat kilometers mee gereden waren. We raakten in gesprek met reisleider Erik over routes in het prachtige Toscane en ik begon steeds meer te voelen voor die brede stoere Herman. Diep in de nacht namen we afscheid en ik bedankte hem voor de leuke avond. We zouden elkaar de volgende avond vast weer treffen.

Ik sliep slecht, droomde en werd badend in het zweet wakker. De droom was zo naar dat ik hem aan niemand vertelde. Ik wilde hem zo snel mogelijk vergeten. Gelukkig boden de historische plekken en boeiende verhalen van de gids voldoende afleiding. Het werd een prachtige dag en ik verheugde me op het weerzien met Herman.

Ongeluk

Op de terugweg stonden we in de file. Er was net een ongeluk gebeurd op de weg voor ons. We stapten uit de bus. Ik herkende meteen zijn jack. En zijn motor. Ik zag hoe de buschauffeur een deken over hem heen legde. Ook over zijn gezicht. Dat beeld vergeet ik nooit meer.

De ambulance en politie kwamen tegelijk aan. De buschauffeur vertelde wat hij gezien had en gebood iedereen om weer in de bus te stappen. Hij wilde weg. Ik vroeg hem om nog even te wachten. Ik ging naar Herman en keek recht in zijn angstige ogen. ‘Ik kom je opzoeken in het ziekenhuis,’ fluisterde ik. Met veel moeite mompelde hij iets dat ik niet kon verstaan. Ik hoorde het geluid van de traumahelikopter en het starten van de bus. ‘Dag lieverd,’ zei ik nog heel zachtjes zodat niemand het kon horen en toen werd hij weggedragen.

Nachtmerries

Nu, jaren later, zijn dat ene beeld van Hermans angstige ogen en het geluid van de helikopter nog steeds onderdeel van de nachtmerries die ik vaak heb. Mijn trauma oplossen wilde ik erg graag. Daardoor ging ik wekelijks naar de psycholoog om hierover te praten. Het plaatje werd naarder en naarder en bleef maar in mijn hoofd. En het gevoel dat ik omschrijf als een knoop in mijn maag maakt me nog steeds misselijk zodra het beeld in mij opkomt.

Verdriet

Erover praten helpt niet, het pijnlijke beeld blijft door mijn hoofd spoken. Het is een zeer beladen bladzijde in mijn levensboek. Er staan veel prachtige verhalen in dat boek, mooie herinneringen waar ik veel plezier aan beleef. Maar de nare bladzijden vragen veel aandacht en maken me verdrietig.

Mijn vriendin had op YouTube een video gezien over het ‘neutraliseren’ van traumatische beelden met behulp van de MatriXmethode. Ik bekeek die video met een kritische blik. Het kon toch niet waar zijn dat ik zelf dat ene nare beeld uit mijn hoofd zou kunnen halen? Een trauma oplossen kan toch niet zo snel en simpel zijn?

Maar het bleek wel zo te zijn.

MatriXmethode

Ik maakte een afspraak met een gecertificeerde MatriXcoach en werd hartelijk ontvangen in haar praktijk. Ik nam plaats in de stoel die bij het raam stond. Van tevoren had ik een online formulier ingevuld.

Ik had geschreven dat ik van mijn trauma af wilde en weer goed wilde slapen zonder gillend wakker te worden. Meer niet. Herman is ontzettend lief en zegt voortdurend dat ik niet bang hoef te zijn omdat hij er nog is. Maar dat helpt niet, het zit gewoon in mijn hoofd

Behandeling

Ik moet een stip op een blaadje zetten. Dat is die gebeurtenis, dat fragment dat jij hebt onthouden.

Meteen komt het plaatje.

“Niets erover vertellen. Wat is het naarste detail dat je ziet?”

Ik zie meteen weer die ogen voor me en in mijn maag komt meteen de knoop weer opzetten. Een bekend maar ongewenst gevoel.

De coach laat me de trigger uit dat ene plaatje halen. De knoop blijft.

“Wat wil je met de knoop in je maag doen?”

Eruit natuurlijk!

Raar eigenlijk een knoop in mijn maag. Die zit er natuurlijk niet maar het gevoel wat ik heb beschrijf ik zo.

Ik haal denkbeeldig de knoop uit mijn maag en verbrand hem in een vulkaan. Dat is handig want dan kan hij echt niet meer terugkomen. Ik zet er een liefdevol gevoel voor in de plaats. Het gaat niet over de inhoud.

Wat een bijzondere aanpak… Ik vertel niets over wat er gebeurd is en los het trauma zelf op. Mijn fragment, mijn trauma was dat plaatje van die angstige ogen en die knoop in mijn maag was daar het gevolg van.

Het zit in mijn hoofd en het is dus logisch dat erover praten niet helpt. Praten maakt het alleen maar erger omdat ik er dan alle details bij haal: de helikopter, de mensen die tegen me aan praatten, de geur van rubber en de deuk in de groene auto die Herman had willen ontwijken. Deze trauma oplossen deed ik dus op mijn eigen manier, zonder langdurige gesprekken te voeren.

Ik slaap weer en geniet met Herman van ieder moment. En onze vakantie dit jaar? Toscane!

Het MatriXgesprek

In deze video ‘MatriXt’ Ingrid Myranda die al meer dan 17 jaar een probleem had. Zonder de inhoud te vertellen heeft ze dit probleem opgelost na deze coaching. Bekijk het filmpje en zie hoe ze dit zelf gedaan heeft.

Ingrid Stoop:

“Ik wil altijd weten hoe iets is ontstaan en waarom het werkt. Misschien dat ik daarom dokter wilde worden. Dat is er niet van gekomen, ik kwam terecht in het bankwezen. Toen mijn moeder op jonge leeftijd ziek werd, ben ik alsnog de medische kant opgegaan. Ik heb orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Later werd ik gegrepen door NLP. Ik ben gefascineerd geraakt door de processen die zich in het hoofd afspelen. Door veel mensen te coachen en vragen te stellen, heb ik de kracht van de mind leren kennen. Die is ongekend!”

ingrid stoop trainers trainer matrixmetode