Nu kleuterleidster Krista ook de MatriXmethode ontdekt heeft, hoopt ze nog meer kinderen te helpen

Krista, die ook de MatriXmethode ontdekt heeft, werkt al dertig jaar als kleuterleidster. Ze had achttien jaar haar eigen klas op een school in de omgeving van Gent. Krista valt op door haar manier van lesgeven en omgaan met kinderen. Zij neemt de emoties van kinderen serieus en waardeert elk kind om wie hij is. Dit zagen ook de ouders. Als dank gaven ze Krista op voor de nominatie van Leerkracht van het jaar en later bij het tijdschrift Klasse voor het ontvangen van een mooi boeket bloemen. Twee initiatieven waar Krista erg blij mee was en die ze beschouwt als een erkenning van haar werkwijze.

Kinderen helpen

Helaas kon een aantal van haar collega’s niet overweg met deze positieve aandacht, en zag ze zich genoodzaakt om weg te gaan. Omdat haar enthousiasme om kinderen te helpen zo groot is, schoolt ze zich nu om tot kindercoach. Op die opleiding kwam de MatriXmethode ter sprake. Krista was meteen verkocht.

Emoties serieus nemen

“Ik geloof dat kinderen erkenning nodig hebben. Erkenning om wie en wat ze zijn. Herken hun talenten en sluit aan bij hun emoties. Sinds ik de weg van kindercoach ben opgeslagen, kijk ik nog gerichter naar kinderen. Vooral kinderen die zich afzonderen en alleen in een hoekje zitten, krijgen mijn aandacht. 

Ik maak ze duidelijk dat ik luister en er voor ze ben als ze iets kwijt willen. Ik neem de emoties van kinderen serieus. De eerste schooldag bijvoorbeeld is voor bijna alle kinderen spannend. Ik neem een huilend kind, dat moeite heeft om afscheid van zijn moeder te nemen, op schoot. ‘Huil maar, ik begrijp dat jij verdriet hebt, ik begrijp dat jij bij mama wil zijn.’Ik verwoord de emoties, in plaats van deze te negeren en te zeggen dat een kind op moet houden met huilen omdat mama straks weer terugkomt.

Het is mijn ervaring dat dit juist averechts werkt. Door verdriet, pijn en boosheid toe te laten, er ruimte aan te geven, verdwijnt het juist eerder. Schop maar tegen een bal of sla eens flink op de klei. Laten zien dat je ze begrijpt en dat je ze ziet is zo belangrijk!”

De MatriXmethode inzetten

“Er zijn veel kinderen met problemen thuis. Ziekte, scheiding en verwaarlozing geven zorgen. Ik denk dat hoofd opruimen met de MatriXmethode kan helpen om hiermee om te gaan, door het letterlijk een plek te geven. En de emoties serieus te nemen. Wat ik nu gezien heb van de MatriXmethode maakt me blij. Hier kan ik iets mee! Ik ga me er verder in verdiepen en als ik met deze methode een paar kinderen hun rugzak ietsje lichter kan maken dan is mijn doel in het leven geslaagd.”

Wat denk je wat het jou en vele anderen oplevert als jij ook de MatriXmethode ontdekt?

Eerst meer weten over de MatriXmethode?

Als je dat nog niet hebt gedaan, download dan het gratis digiboek voor de onderwijsprofessional.

Als professional in het onderwijs heb je regelmatig van die momenten waarop je wenst dat je een toverstokje had. Een tovermiddel om leerlingen snel verder te helpen als ze problemen hebben met leren, concentreren, gedrag en emoties.

Kortom: als het leerproces stagneert en de leerling niet lekker in z’n vel zit. De MatriXmethode is deze tool. Met deze effectieve gesprekstechniek los je eenvoudig en snel emotionele blokkades op, leer je kinderen HOE te leren op een manier die naadloos bij hen past en ruim je volle hoofden op. Blijvend. Zodra de leerlingen namelijk door hebben hoe het werkt, kunnen ze het zelf altijd en overal toepassen.

Digiboek ‘Onderwijs’

Digiboek ‘Ouders’

“Ik wil altijd weten hoe iets is ontstaan en waarom het werkt. Misschien dat ik daarom dokter wilde worden. Dat is er niet van gekomen, ik kwam terecht in het bankwezen. Toen mijn moeder op jonge leeftijd ziek werd, ben ik alsnog de medische kant opgegaan. Ik heb orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Later werd ik gegrepen door NLP.

Ik ben gefascineerd geraakt door de processen die zich in het hoofd afspelen. Door veel mensen te coachen en vragen te stellen, heb ik de kracht van de mind leren kennen. Die is ongekend!”

Ingrid Stoop, Pionier MatriXmethode