krijg rust in je hoofd en voorkomen mentale problemen

Het welbevinden van kinderen stond ook gisteren weer op nummer één toen ik ernaar vroeg in een theaterzaal vol met hoge pieten uit het bedrijfsleven. Er zaten aardig wat vaders tussen. Ze kwamen naar mijn presentatie met het doel zichzelf beter te presenteren en rust in je hoofd te krijgen. Ze wilden van mij de tools daarvoor op een presenteerblaadje aangereikt krijgen.

Ze keken verbaasd toen ik vertelde dat ik die niet ging geven.

De boodschap missen

Een aantal begon te smoezen. Dat is altijd hinderlijk tijdens presentaties en het is mijn strategie om deze ‘stoorzenders’ vragen te stellen. Deze ‘mismatchers’ die teleurgesteld zijn en andere dingen gaan doen en daardoor juist de boodschap missen. Zo jammer! Ik gun het vooral deze mannen met hun haantjesgedrag, in de volksmond ook wel ego’s genoemd, om meer bij zichzelf te komen. Het levert ook deze mannen veel op als je rust in je hoofd krijgt, alleen dat hebben ze vaak niet door.

Zoveel mensen zijn zichzelf kwijt

Mijn strategie is dus om deze mensen aandacht te geven op het moment dat ze afgeleid zijn.

Ik vraag of ze kinderen hebben (of kinderen kennen) die fanatiek een bepaalde sport of hobby beoefenen. Ik zie ze denken en zoeken in hun herinneringen waar ze voorbeelden hebben opgeslagen en onthouden. Terwijl hun ogen glinsteren, komen ze altijd met een paar namen op de proppen.

Jeroen bijvoorbeeld heeft een neefje genaamd Ruben, die goed is in trampolinespringen. Hij oefent iedere dag in het sportcentrum om nóg beter te worden dan zijn docent.

‘That’s the spirit‘,  zei Jeroen opgetogen.

Had ik maar een uitknop

Om een bruggetje te maken, vroeg ik wat hèm energie geeft. Jeroen vertelde dat de verhalen van zijn neef hem veel energie geven. Zijn vader moedigde hem vroeger nooit aan omdat hij te druk was met zijn werk en dat heeft hij gemist. Er rolde een traan over zijn wang.

‘Dit had ik niet aan voelen komen,’ zei hij, ‘maar het kan me eigenlijk niets schelen dat iedereen me zo ziet.’ Quality-time met zijn gezin is spaarzaam omdat hij meer dan normaal met zijn werk bezig is, ook in het weekend. ‘Had ik maar een aan- en uitknop,’ verzuchtte hij, ‘dan kan ik ook een keer uit.’

Natuurlijk kan ik hem die knop niet geven, maar ik kan hem wel leren hoe hij rust krijgt in zijn hoofd. En dat is eigenlijk hetzelfde. Die dag in het theater ging namelijk over het leren creëren van rust in je hoofd waardoor (onder andere) het werken met mensen efficiënter verloopt.

Inzicht in en rust in je hoofd

Jeroen kreeg een groot applaus en tijdens het koffiemoment kwamen er mensen naar hem toe. Natuurlijk sprak ik ook nog even met hem. Zijn dag kon niet meer stuk. De paar simpele vragen die ik hem gesteld had, hadden hem inzicht en de regie over zijn brein gegeven.

Dit is precies waarom ik zo van mijn werk houd: met de MatriXmethode komen mensen in beweging en leren om zelf hun belemmeringen en blokkades op te lossen.

Benieuwd hoe het werkt? Bekijk deze video van mijn aanpak van (complexe) mentale problemen.

“Ik wil altijd weten hoe iets is ontstaan en waarom het werkt. Misschien dat ik daarom dokter wilde worden. Dat is er niet van gekomen, ik kwam terecht in het bankwezen.

Toen mijn moeder op jonge leeftijd ziek werd, ben ik alsnog de medische kant opgegaan. Ik heb orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Later werd ik gegrepen door NLP. Ik ben gefascineerd geraakt door de processen die zich in het hoofd afspelen. Door veel mensen te coachen en vragen te stellen, heb ik de kracht van de mind leren kennen. Die is ongekend!”

Ingrid Stoop, pionier MatriXmethode, Ontwikkelaar en pionier MatriXmethode