Emotie: een belemmering in het langetermijngeheugen

Iedereen heeft een emotie. Sommigen kunnen emoties minder goed in bedwang houden dan anderen. Angsten, boosheid, verdriet, maar ook een vreugde.

Het heeft allemaal te maken met het mentale proces van de persoon zelf. Ieder persoon ervaart een emotie weer op een andere manier. Gelukkig is daardoor iedereen zo uniek.

Maar soms kan een emotie niet in bedwang worden gehouden. Iemand die uitzinnig van vreugde is, laat dat dan direct weten. Maar als een negatieve emotie, zoals boosheid, niet in bedwang gehouden kan worden, heeft dat direct invloed op de omgang met anderen.

En als deze echte oorzaak van de negatieve emotie niet wordt aangepakt…  Dan “gaat het van kwaad tot erger”.

Positieve emoties versterken, negatieve emoties neutraliseren

De oorzaak zit altijd in het brein van de persoon zelf, wat er ook is gebeurd of mogelijk gaat gebeuren in de toekomst. De emotie heeft dan een negatieve lading, zoals een plaatje, geluid, gevoel en/of een gedachte.

Iedereen heeft zelf de unieke, eigen oplossing.

Kun jij je namelijk een negatief fragment fragmenten uit het verleden of een negatief fragment die je nu al hebt voor iets wat mogelijk gaat gebeuren in de toekomst? Misschien heb je er wel één. En zit het in de weg en wil je er graag van dat ene moment af?

Zorg er dan voor dat het een onbeladen feit wordt en wordt vervangen door iets neutraals en/of positiefs. Dan ben je elke negatieve emotie de baas!

Maar hoe moet je dit mentaal aanpakken? En welk gedeelte in het geheugen heeft daar nu precies invloed op? Zodat iedere persoon het op de eigen manier kan aanpakken?

Bekijk mijn uitleg van het werkmodel, zodat je begrijpt hoe emoties worden opgelost met de MatriXmethode. En wil je een reactie achterlaten over jouw bevindingen of aanknopingspunten die je ziet?

“Ik wil altijd weten hoe iets is ontstaan en waarom het werkt. Misschien dat ik daarom dokter wilde worden. Dat is er niet van gekomen, ik kwam terecht in het bankwezen. Toen mijn moeder op jonge leeftijd ziek werd, ben ik alsnog de medische kant opgegaan. Ik heb orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Later werd ik gegrepen door NLP.

Ik ben gefascineerd geraakt door de processen die zich in het hoofd afspelen. Door veel mensen te coachen en vragen te stellen, heb ik de kracht van de mind leren kennen. Die is ongekend!”

Ingrid Stoop, Pionier MatriXmethode