De impact van een milliseconde

Ieder persoon waarmee je werkt krijgt elke dag te maken met verschillende situaties. Deze situaties bestaan uit vele fragmenten. Ieder fragment duurt slechts een milliseconde. Toch kan een positieve en negatieve milliseconde zorgen voor een grote impact in het leven.

Pak zelf eens een naar fragment, je hebt er vast wel één. Wat komt er dan meteen in je op? Dat kan een fragment zijn dat al is gebeurd of dat volgens jou mogelijk gaat gebeuren.

Bijvoorbeeld een auto-ongeluk toen je 19 jaar was. Je weet wie schuldig was en waar het gebeurde. Maar toch weet je niet alles meer als je er aan terugdenkt. Wat voor weer was het? Weet je nog hoeveel mensen er in de buurt waren? Hoelaat was het? En welke auto’s zag je? Welke schoenen had je aan?

Je onthoudt niet alles. Maar wel het belangrijkste fragment.

In je brein kun je onmogelijk alle details onthouden. De fragmenten die de meeste impact hebben, komen meteen naar boven wanneer je focust. Die ene milliseconde. Dat éne plaatje, geluid, gevoel en/of die gedachte.

Waarschijnlijk ben je er niet dagelijks mee bezig, maar het is altijd latent aanwezig. Het staat namelijk in het lange termijngeheugen als een beladen feit opgeslagen. Dit fragment zal nooit meer voorkomen op exact dezelfde manier.

Want stel dat zo’n situatie wél weer voorkomt, dan is het altijd weer anders: het regent, er zijn andere auto’s, je hebt andere kleren aan, het is een ander moment op de dag en het gebeurt op een andere locatie. Toch heb je nog steeds last van dat éne opgeslagen fragment, het doet nog steeds veel met je.

Informatie opslaan op 3 manieren

Hou je ook van simpel en logisch? Ik zal je de praktische werking van het brein uitleggen!

Informatie wordt opgeslagen als:

  • Neutraal
  • Positief
  • Negatief

Elk fragment vindt plaats in de toekomst of heeft plaatsgevonden in het verleden. Dit fragment wordt op het moment als neutraal, positief of negatief ervaren en onthouden in het brein.

Als het neutraal is, dan doet het je niets. Het is niet zo belangrijk voor je en het wekt geen emotie bij je op. Een positieve fragment zorgt ervoor dat je een glimlach op je gezicht krijgt en je voelt het meteen in je lichaam.

Bij een negatief fragment is het anders. Je vindt het vervelend, je wordt verdrietig of zelfs boos. Je wilt er eigenlijk niet aan denken, maar toch gebeurt het. Soms omdat je er zelf aan denkt of soms omdat je door iemand herinnerd wordt. Steeds komt dát fragment weer terug, die éne milliseconde. Het is dát detail waar je eigenlijk niet aan herinnerd wilt worden.

Het is daarom belangrijk om dat specifieke fragment aan te pakken dat sléchts een milliseconde duurde. Want dat was het meest vervelend en zit nog steeds dwars.

De milliseconde: kort, maar enorm krachtig

In de video vertel ik er meer over en natuurlijk krijg je een tip om meteen toe te passen in je werk met mensen. Bekijk deze hier:

Ben jij klaar om het uit te proberen? Laat het weten door hieronder je bericht achter te late!