Laaggeletterden en hoogbegaafden. Het lijken twee hele verschillende typen mensen, maar eigenlijk hebben ze hetzelfde probleem. Namelijk het goed opslaan, onthouden en terugvinden van de basisinformatie. Ze hebben moeite met schrijven en met lezen. En niet te vergeten, ook met rekenen.

Dit bericht schepte mijn aandacht:

“Nederland telt zo’n 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij raken als eerste de weg kwijt als de regels van de overheid steeds ingewikkelder worden en loketten sluiten.”

Frustrerend…  Ook hoogbegaafden hebben soms last met schrijven en lezen. En niet te vergeten, ook met rekenen. Alles begint met een goede basis.

Maar blijkbaar wordt er al meer dan 30 jaar lang gedweild met de kraan open. De huidige korte termijn oplossingen van de politiek blijken in werkelijkheid problemen op lange termijn. Met meer kosten en nóg langere trajecten als gevolg. Zonder dat de échte oplossing wordt aangeboden. En wie betaalt dat? Juist, jij als ouder.

Pieter Hilhorst (politicoloog en onderzoeker van sociale vraagstukken) sprak over het probleem en (zijn) oplossing(en).

Beluister de opname:

Welke oplossing vind jij beter? De oplossing van de politici of de oplossing die het kind zelf bedenkt voor zijn eigen probleem? Laat het weten in een reactie.